Unngåelse kan være fornuft!

Det er selvsagt fantastisk å se at stadig fler spiseforstyrrede unge jenter velger å blogge. Jeg er så glad for at mange velger åpenheten og tør å stå fram med sykdommen. Det er en stor del av det å bli frisk. Uansett hvor bra jeg synes dette er, så unnlater jeg allikevel disse bloggene. For min egen del. Det føler jeg er best. Jeg har til og med venninner som er syke, og som blogger, men jeg leser dem ikke. Kanskje jeg trykker meg inn og legger igjen en kommentar, men det er alt. Bildene gir meg veldig ofte negative assosiasjoner. Innleggene om at dagen er vanskelig, hva de har spist, ikke greid å spise eller at de har mestret osteskiva er lite interessant for meg. Tankene kommer nok litt ubevisst. Med slike blogger blir jeg påminnet at jeg enda er syk. Noe som er sårt. En tøff sannhet. Dessuten kjenner jeg på ”den vonde fortid” og det påvirker bare negativt. Jeg føler det ekstra triggende på anoreksien å lese om andre som er syke, og jeg føler det nesten provoserende og litt som ”en konkurranse”.  Er de tynnere og sykere enn meg? Mestrer de dagen bedre enn meg? Er de normalvektige og allikevel sliter? Er de kommet lenger enn meg? Mange tullete spørsmål forvirrer tankegangen, og selv om det er ubevisst så er det ikke bra for meg å fundere slik….

 

Det skal ikke stå på egne opplevelser og ekspertise. Kunnskapen min deler jeg mer enn gjerne. Jeg har hittil deltatt i 34 skoleintervjuer (hvorav 4 var fra høyskoler og NTNU) og spilt inn 1 kortfilmdokumentar. I tillegg har jeg hatt 4 foredrag og 3 avisintervjuer. Det har blitt en del med andre ord. Jeg både svarer og diskuterer på mail med lesere eller de som sliter. Det går fint, fordi det blir en helt annen måte å forholde seg til sykdommen. Det blir noe positivt, fordi jeg føler at jeg er til hjelp. At jeg kan være med å forhindre spredning av spiseforstyrrelser. Det er ønsket. Jeg liker følelsen av å være til nytte. Den har jeg kun når jeg deler erfaringer og kommer med råd. Den finnes ikke når jeg smånysgjerrig trykker meg inn på bloggene for å lese om andres utfordringer og utvikling. Da oppsøker jeg på en måte djevelen og forer anoreksien. Jeg har bedre nytte av framgangsrettet psykologi. Jeg trenger annen input enn sykdomsstoff og elendighet. Om jeg først skal lese en blogg vil jeg ha noe positivt, for da ser jeg på en måte noe jeg kan strekke meg mot. Om det er fotballfrues perfekte liv jeg vil drømme meg bort i, eller fitnessbloggernes mange bobler, er egentlig det samme. Om jeg vil ha tips til sunt kosthold, bra trening og smarte oppskrifter kan være vel så inspirerende. Da ser man at det nytter med en hverdag ”etter sykdommen”. Som vil si at det går an å spise sunt og trene uten at det indikerer ortoreksi. Det handler om en gylden middelvei, og jeg må finne den som er best tilpasset meg!

 

 

 

6 kommentarer
    1. Som vanlig skriver du reflektert. Synes det er fornuftig det du skriver om at det er lett å bli påvirket i negativ retning hvis man leser blogger som skriver om hva/hvor mye som spises etc.
      Liker bloggen din veldig godt fordi du skriver om forskjellige ting og mange innlegg får meg til å reflektere og tenke over min situasjon på en postivit måte.
      God helg <3

    2. Tone: Jeg blir alltid så glad hver gang jeg ser en kommentar fra deg, Tone! Det betyr svært mye for meg, og jeg er glad jeg kan være til inspirasjon for deg <3 Lykke til. Dette skal vi begge klare 😀

    3. Takk 🙂
      Ja, dette skal vi klare <3 Synes vi er på god vei begge to så det er bare å fortsette! 🙂

    4. Jeg fikk en enorm respekt for deg av dette innlegget. Ofte kan det bli en ‘konkurranse’ om hvem som er sykest og tynnest – og om å ha det verst. Dette gjelder ikke bare blogger om spiseforstyrrelser, men blogger om sykdom generelt.
      Å slite indikerer ikke at en person er spesielt svak eller sterk, men å kjempe mot det istedenfor å grave seg inn i det og å gjøre sykdommen til ens eneste identitet, DET er styrke!
      Jeg poster også om min vei ut av anoreksi og følger en del andre på instagram (instagram.com/amalielee), og jeg har måttet slutte å følge flere der, fordi de trigger helt vanvittig. Jeg må spise like mange kalorier som en voksen mann og legge på meg kilovis, og da hjelper det lite på motivasjonen å lese at andre poster synlige ribbein fem ganger til dagen og får skyldfølelse av ett knekkebrød med ost.
      Det er utrolig bra at du unngår å trigge andre, det er vertfall slik jeg opplever bloggen din. Du er brutalt ærlig men fornuftig. Det er slik jeg prøver å fremstå óg. Du er en utrolig tøff jente med hodet på rett plass. Aldri gi opp kampen. Du er SÅ mye mer!<3

Siste innlegg