Jeg stemmer!

Jeg vil si at jeg er litt over middels interessert i politikk, da jeg bryr meg om samfunnet og hvordan det skal være. Tidligere var det ikke slik. Da følte jeg meg oumoden,uengasjert og utvitende, ikke minst. Da jeg omsider fylte 18 år endret dette seg. Ved første kommunevalg ble jeg stolt med pappa for å stemme. Jeg følte meg så voksen der jeg gikk inn bak forhenget og hentet fram seddelen min. For ikke å snakke om hvor stort det var å legge den nedi. Nå nærmer det seg nok et valg, og denne gangen er det litt mer seriøst enn som så. Blir det regjeringsskifte eller blir det nye år med Jens? Jeg må innrømme at jeg synes det er spennende..



 

Mandag 26 August var det politikerdebatt på skolen. Det var interessant å se hvordan representantene argumenterte mot hverandre. Kan trygt si at stemningen var til å ta og føle på. Det ble bra hett utover. Jeg stilte til og med et spørsmål. Ikke på vegne av meg selv, men på vegne av mamma. Jeg fikk vel ikke akkurat det svaret jeg forventet eller håpet på. Mer en rundt grøten tale om alt jeg visste fra før. Sånn var egentlig det meste av debatten. Å spørre politikere rett ut gir lite informasjon. Sånn er det alltid. Underveis kom de også med morsomme plakater og komiske innslag. Det skapte selvsagt mer interesse for oss i salen, for kjedelig var det i allefall ikke. Om jeg ble klokere vet jeg ikke. Debatten var minst like forvirrende som oppklarende. Mye impulser og gode argumenter gjorde det vanskelig. Selvsagt kan jeg ikke være enig med alle sakene til partiet, og det tror jeg i grunn få er. For meg er det helheten og ”mine” saker jeg må ta stilling til. Jeg står der jeg sto før jeg kom, og egentlig føles det fint. Er godt å få bekreftet at valget kjennes og er riktig for meg!

 

Vi skoleelever ved videregående får delta ved skolevalg i tillegg. I går var biblioteket omgjort til valglokale. Det ble en forsmak på det virkelige valget. Jeg vil jo si at det er flott skolen tar i bruk metoder og tiltak for å heve den politiske interessen blant ungdom. Det trengs. Til og med i mediafaget brukte vi tid på politikk, og hele uka gikk med til å snakke om det. Vi leste aviser, diskuteterte, og intervjuet tilfeldige 20-30-åringer i rundspørring på senteret. Vi gikk rundt to og to. Resultatet presenterte vi som powerpoint med bilder og alt. Veldig kreativ og artig oppgave. Saken vi tok for oss var den med at halvparten unge under 30 år ikke stemte ved forrige stortingsvalg. Noe slikt vekker jo selvsagt stor oppmerksomhet. Hvertfall hos meg og for min del. Jeg kjenner jeg nesten blir litt irritert på sånt. Alle har vi noe vi klager over, og alle har vi noe vi ønsker å forbedre, så hvorfor bryr man seg da ikke om hvem som skal styre landet? Kanskje den ene stemmen er uvesentlig, men tenk da hvis alle skulle tenkt slik? ”Ikke-stemme-gruppa” kunne kanskje avgjort valget! Kan man ikke nok, så kan man noe. Bryr man seg ikke, så gjør man til syvende og sist det. Kanskje ikke nå, men hva med framover. Det er snakk om fire år. Fire år i et felles samfunn. Politikk angår jo oss alle. Uansett om man vil innrømme det eller ei. Det omhandler hvor man ferdes og hva man foretar seg. Ingen sier man må følge debatten på TV2 hver kveld eller lese alle landets aviser hver bidige dag. Man kan fint gjøre seg opp en mening på andre måter. Er det for vanskelig så bør en jo stemme blankt i det minste. Å stemme er ikke bare for å påvirke, men også for å vise at man bryr seg. Vise at man er en del av et felles demokrati.

 

 

Så, hva vil jeg? Hvorfor benytter jeg bloggen min til å ta opp politikk? Jo, jeg vil komme med en oppfordring. En kjempeviktig en! Alle over 18 år (eller som fyller dette året) bør få rumpa si ned til nærmeste valglokale Mandag 9. September. Man bør bevise at man er moden nok til å ta et valg. Ikke fordi alle andre mener det, men fordi du gjør det. Stem på det du mener er viktig og det du vil forbedre. Ikke la de grå mennene i grå hus få avgjøre. Din stemme teller! 

 

 

 

 

 

   

2 kommentarer
    1. Akkurat som deg var jeg veldig uvitende om hva norsk politikk gikk ut på, før jeg nå i år er blitt førstegangsvelger. Det er bare så mye å sette seg inn i. Både det å få vite hva de ulike partiene står for i tillegg til hva de syns om aktuelle saker som f eks. privatisering av skoler og andre offentlige tjenester, bompenger osv…
      Det kjipe er jo at en en ofte ikke er 100% enig med bare ett parti. Har hørt flere som har sagt at de er usikker på hva de skal velge i år. Det er jo tydelig i følge flere meningsmålinger på nettet at det står mellom AP og Høyre.
      Det har jeg visst en stund, men det var ikke før noen dager tilbake at jeg skjønte hva det kan ha å si om vi får en ny statminister, altså Erna Solberg. Jeg har ikke helt enda rukket å sette meg så inn i det de ulike partiene mener, så får heller vente med å rakke ned på partiene. Men det jeg kan si er at jeg IKKE skal stemme Høyre eller FRP. Vi hadde nemlig også skoledebatt og jeg fikk et skikkelig inntrykk av de ulike partiene. De sa ting slik det var og jeg ble sjokkert over enkelte av de, som faktisk skal representere et parti, men klarer å drite seg ut kraftig. Et eksempel er representanten for KRF på vår skoledebatt. Hun påsto at de skulle gjøre alt de kunne for å minske mobbingen på skoler. Men så er jo hun (og sikkert resten av KRF) homofob. Uansett, det kommer en kommentar fra AP, faktisk, at “jævla homse” er det mest brukte skjellsordet blant norsk ungdom. Svaret hennes husker jeg ikke eksakt, men hun klarte vertfall å snakke det bort, rettere sagt miste min respekt.
      Ja, er mye jeg kunne sagt om de ulike representantene, men får spare det til en annen gang 😉

    2. Selv jeg som blir 17, har et sterkt ønske om å stemme i år. Jeg er over gjennomsnittet interessert i politikk i forhold til de på min alder. Jeg har prøvd å sette meg inn i det så godt jeg kan. Fprdypet meg litt og prøver å forstå det jeg kan. Klart forstår jeg ikke alt, men jeg lærer. Jeg håper at andre tar seg bryet og setter seg ned med seg selv og spør: hva bør endres i Norge. Hva mener jeg ikke bør skje og hvilket parti samsvarer best. Det er en enkel jobb og når du har funnet det ut, kan partitestene være til stor hjelp. Desverre tar ikke de opp alle temaene- bare de viktigste for landet.

Siste innlegg